AMSTERDAM - Europeanen geven minder uit aan hun vakantie dan voordat de recessie begon, maar blijven wel gewoon reisjes maken. Dat blijkt uit gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Het aantal nachten dat in Europese hotels en vergelijkbare gelegenheden werd doorgebracht is in 2008 ten opzichte van het voorgaande jaar gedaald met 0,5 procent. In Nederland bedroeg de krimp zelfs iets meer dan vier procent. Alleen in Luxemburg en Griekenland daalde het aantal hotelovernachtingen nog sterker.

Europeanen kiezen uit besparingsoogpunt vaker voor een vakantie in eigen land. De hotelovernachtingen in eigen land stegen dan ook met 0,3 procent, terwijl overnachtingen door toeristen uit andere landen met 1,5 procent afnamen.

In Nederland daalde het aantal hotelovernachtingen door buitenlandse toeristen met 8,4 procent relatief het sterkst. Het is voor het eerst sinds 2002 dat er sprake is van een afname.

Voortekenen
Voor dit jaar zijn de voortekenen nog slechter. Het statistiekbureau heeft over de eerste twee maanden van 2009 een daling van het aantal Europese hotelovernachtingen met 9,1 procent gemeten, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De afname treft alle Europese landen, maar is in Letland met 24,6 procent het grootst en in Oostenrijk met 2,6 procent het kleinst. In Nederland bedraagt de daling 8,4 procent.

Korte uitstapjes
Hoewel Europeanen minder uitgeven aan hotelverblijven, ondernemen ze wel meer reisjes. In 2008 werden bijna zeven procent meer trips gemaakt. Vooral korte uitstapjes, bestaande uit een tot drie overnachtingen, en binnenlandse verblijven zijn bezig aan een opmars. Het aantal korte verblijven in het buitenland daalde daarentegen.

Donderdag maakte adviesbureau KPMG al bekend dat Nederlandse hotels hun bezettingsgraad in 2008 hebben zien afnemen door de recessie. Kamers waren 65,8 procent van de tijd bezet, tegenover 68,2 procent het jaar daarvoor. Vooral vijfsterrenhotels hadden te kampen met een afname van het aantal bezette kamers.