DEN HAAG - Het aantal faillissementen van bedrijven is in juni met ruim 60 procent toegenomen. Rechtbanken spraken voor in totaal 520 ondernemingen en instellingen een faillissement uit.

Dat zijn er tweehonderd meer dan een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Eenmanszaken zijn niet meegerekend.

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn door de recessie al bijna evenveel faillissementen uitgesproken als in geheel 2008. De teller staat nu op 3351. Het CBS heeft een dergelijk aantal nog nooit gemeten over een periode van zes maanden. In 2008 gingen in totaal 3840 bedrijven failliet.

Piek
Het aantal faillissementen was in februari, maart en april dit jaar het hoogst. De piek was in maart, toen rechters 676 bedrijven failliet verklaarden. "Misschien waren de zwakste bomen het eerst aan de beurt. Nu zijn het de taaie", zei CBS-econoom Michiel Vergeer over de afname. "Het zou kunnen dat we tegen een plafond zitten."

Vergeer wees ook op vrijdagochtend gepubliceerde CBS-cijfers over de omzet van de industrie en de industriële productie, die een stabilisatie lieten zien. "Het gaat nog steeds niet goed, maar het daalt niet verder."

Het CBS meldde voorlopige cijfers over het aantal faillissementen in juni. Het statistiekbureau heeft nog geen gegevens over de sectoren en de regio's waar de meeste bedrijven failliet gingen. In mei vielen de grootste klappen in de transportsector, de industrie en de zakelijke dienstverlening.