AMSTERDAM - Steeds meer banken verbannen contant geld uit hun filialen. Rekeninghouders worden zo gedwongen hun geldzaken in toenemende mate online af te handelen, zo meldt het AD.

SNS Bank wil de komende tijd contant geld uit al haar filialen weren. Volgens de bank komen er nog te weinig klanten langs voor geldtransacties. Ook ABN Amro automatiseert het opnemen en storten van contant geld, waardoor het niet langer mogelijk is contanten aan de balie op te nemen.

ING stapt dit jaar gedeeltelijk over op geldstortmachines, terwijl de Rabobank al langer over dergelijke apparaten beschikt.

Belangenorganisaties
De omslag is belangenorganisaties van ouderen en slechtzienden een doorn in het oog. Ouderenbonden ANBO en Unie KBO hebben dan ook alarm geslagen, omdat veel ouderen moeite hebben met computers om te gaan en bovendien liever niet op straat pinnen. Ook belangenorganisatie voor slechtzienden Viziris is ontevreden met de ontwikkelingen.

SNS Bank stelt maatregelen te hebben genomen om ouderen en slechtzienden tegemoet te komen. Zo gaat het personeel oudere klanten helpen met internetbankieren.