DEN HAAG - Ondernemers in de industrie hebben in de maand mei 27 procent minder omzet behaald dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De afname is in lijn met die in de eerste vier maanden van dit jaar, aldus het CBS. De lagere omzet komt voor bijna de helft door lagere afzetprijzen.

De daling van de omzet deed zich voor in alle branches. De afname was met 39 procent het sterkst in de industrie rondom aardolie-, rubber-, chemie-, en kunststofproducten. De voedings- en genotsmiddelenindustrie kende met een afname van 9 procent de kleinste daling.

Exportmarkt
De afname van de omzet op de exportmarkt was in mei iets groter dan de teruggang op de binnenlandse markt, met 29 tegen 25 procent. Deze tendens duurt nu al bijna anderhalf jaar, stelt het CBS.

Uit andere cijfers van het CBS blijkt dat de Nederlandse industrie in mei ook minder heeft geproduceerd. De dagproductie lag 13 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De afname is ongeveer net zo groot als in de vijf voorgaande maanden. De industrie maakt al sinds de zomer van 2008 minder producten dan een jaar eerder.