AMSTERDAM - Makelaars worden hard geraakt door de malaise op de woningmarkt. In een jaar tijd hebben makelaarskantoren vijfduizend banen geschrapt, ongeveer een kwart van de totale werkgelegenheid in de sector. Zo'n honderd van de 2950 kantoren hebben hun deuren moeten sluiten.

Dat zei Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), donderdag. Hij vindt de situatie erg, maar stelt wel dat er sprake is van een ''normale shake-out''. Hukker verwacht dat er meer banen verdwijnen. ''Uiteindelijk zal onze branche een derde minder personeel hebben'', aldus de voorzitter.

Jong
Hukker constateert dat veel oudere makelaars vervroegd eruit gaan. Verder is er vaak geen werk voor jonge makelaars die net hun opleiding hebben voltooid. Daarvan maken veel gemeentes of woningbouwcorporaties weer dankbaar gebruik, zei Hukker.

''Makelaars haalden er in andere tijden misschien hun neus voor op. Maar nu gaan ze bijvoorbeeld aan de slag op een afdeling Ruimtelijke Ordening bij een gemeente.''