AMSTERDAM - De Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoekt of Apple voor investeerders relevante informatie heeft achtergehouden over de ernst van de ziekte van Steve Jobs.

De Securities and Exchange Commission (SEC) bekeek in januari ook al of de uiteenlopende verklaringen die Steve Jobs heeft gegeven omtrent zijn gezondheid beleggers niet om de tuin hebben geleid.

Op 5 januari 2009 kwam Jobs met een verklaring, waarin hij stelde een hormonale aandoening te hebben die relatief eenvoudig te behandelen was. Maar op 14 januari liet de topman weten tot eind juni 2009 met ziekteverlof te gaan, omdat z'n gezondheidsproblemen 'complexer' was dan eerst gedacht.

Transplantatie
Volgens Bloomberg verdiept de SEC zich wederom in de zaak. Eind juni werd opeens bekend dat Jobs een levertransplantatie had ondergaan. De SEC wil weten in hoeverre Apple op de hoogte was van de toestand van zijn ceo, en waarom deze essentiële informatie niet eerder gedeeld is met aandeelhouders.

Als Apple investeerders bewust verkeerde informatie heeft gegeven, dan heeft het bedrijf een probleem, zeggen enkele juristen tegen Bloomberg. "Als je je mond opent over het onderwerp, dan moet je de volledige waarheid vertellen. Als je informatie achterhoudt, dan heb je een probleem", zegt een voormalige SEC-advocaat.

Een andere advocaat: "Mensen denken dat zijn creativiteit en inzicht zo belangrijk zijn voor Apple's succes. Als hij zo ziek is dat hij de eerste is op de wachtlijst voor een nieuwe lever, dan is dat significant."