AMSTERDAM - Apen gehoorzamen feilloos aan de wet van vraag en aanbod. De dieren blijken over een goed functionerend economisch systeem te beschikken, zo blijkt uit onderzoek van hoogleraar economie Eric van Damme en twee collega's, dat in het wetenschappelijke tijdschrift Pnas is verschenen.

De onderzoekers voerden een experiment met appels uit op een groep Zuid-Afrikaanse groene meerkatten. Als een laaggeplaatste vrouwtjesaap als enige in de groep de macht heeft om andere apen van de felbegeerde vruchten te voorzien, wordt ze door haar groepsgenoten volop verwend met vlooibeurten. Bovendien hoeft deze aap zelf minder tijd te besteden aan het vlooien van anderen.

Zodra een andere aap ook toegang krijgt tot de appelvoorraad en deze aan haar groepsgenoten uitdeelt, keldert de marktwaarde van de eerste aap met de helft en moet zij de vlooibeurten eerlijk delen met haar concurrent.

Marktcondities
De uitkomsten komen overeen met de biologische markttheorie. Deze stelt dat de marktwaarde fluctueert volgens de beroemde wet van vraag en aanbod. De prijs, in de vorm van vlooitijd, die betaald wordt voor het leveren van voedsel, wordt onmiddellijk aangepast aan de marktcondities.

Het verkorten van de vlooitijd als er meerdere apen zijn die appels uitdelen, is volgens de onderzoekers een gevolg van een onderhandelingsproces.

Eerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat primaten meer betalen als er schaarste heerst. Ondergeschikten in een groep moeten in die omstandigheden langer aandacht besteden aan het in de watten leggen van hun meerderen, voordat ze worden toegelaten op de plaatsen waar het voedsel zich bevindt. Ook moeten mannetjesapen meer tijd steken in het behagen van vruchtbare vrouwtjes als er daar minder van voorhanden zijn.