AMSTERDAM - Royal Dutch Shell is 's werelds grootste bedrijf. Dat blijkt uit de ranglijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes, dat elk jaar de 500 grootste bedrijven ter wereld op een rij zet.

Vorig jaar bezette de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart nog de eerste plaats en Shell de derde, de twee hebben van plaats geruild. Op nummer twee staat een andere oliegigant: Exxon Mobil.

De volgorde van de lijst wordt bepaald op basis van omzet. Het in Den Haag gevestigde Shell had een omzet van 458 miljard dollar en maakte 26 miljard dollar winst. Alleen Exxon Mobile en het Russische Gazprom maakten meer winst. De energiebedrijven profiteerden van de hoge olieprijs in 2008.

Verlies
Nederland is met twee bedrijven goed vertegenwoordigd in de top tien. ING Group bezet een achtste plaats met een omzet van ruim 226 miljard dollar. De bankengroep maakte echter ruim een miljard dollar verlies.

De grootste verliezen werden geleden door Fannie Mae, Royal Bank of Scotland en General Motors. Het autoconcern staat weliswaar op plaats 18 in de top 500, maar maakte bijna 31 miljard dollar verlies.

In totaal staan er twaalf Nederlandse bedrijven en een Brits-Nederlands bedrijf - Unilever - in de top 500.