AMSTERDAM - Google heeft al een aantal computermakers gevonden die Chrome OS als besturingssyteem willen gebruiken. Onder meer Acer, ASUS, Hewlett-Packard en Lenovo werken mee.

Google meldt in een blogpost dat het werkt met een aantal partners om apparaten te ontwikkelen en bouwen die een "uitzonderlijke eindgebruikerservaring" zullen geven. Daar onder: Acer, Adobe, ASUS, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments.

Eerder liet Google al weten samen te werken met Taiwanese en Chinese fabrikanten. Google is van plan eenzelfde soort lijst te maken als het heeft gedaan voor Android op de website van de Open Handset Alliance.

Netbooks
De machines met Chrome OS komen naar verluidt in de tweede helft van 2010 op de markt. Het gaat in eerste instantie om netbooks, maar Google heeft al aangekondigd het gebruik te gaan uitbreiden naar notebooks en desktops.

Eind dit jaar wil Google de interface demonstreren. Chrome OS moet kunnen draaien op architectuur van Intel, AMD als ook ARM. Zowel Acer als Asus wilden eerder tegen de IDG News Service nog niet reageren op hun mogelijke betrokkenheid bij Chrome OS.