AMSTERDAM - Terwijl de luchtvaartsector gebukt gaat onder een van de zwaarste crisisperiodes ooit, is miljonairend Nederland een aanbieder van privévluchten rijker.

Vanaf deze week brengt Jet Republic vlieguren aan de man bij de rijksten van ons land. Voor 6.000 euro vliegt u al in stijl naar Londen of Parijs, op uw wenken bediend door een eigen stewardess.

,,En dat is nog goedkoper dan we eind vorig jaar hadden ingeschat. Toen gingen we nog uit van 7.000 à 8.000 euro per uur'', aldus topman, oprichter en investeerder Jonathan Breeze, woensdag in een vraaggesprek met ANP.

Crisis
Het bedrijf werd een handje geholpen door de economische crisis. Leasecontracten werden goedkoper en de brandstofkosten daalden sterk door de dalende olieprijs.

Potentiële klanten in het calvinistische Nederland zijn er volgens Breeze genoeg. ,,Nederlanders kopen geen eigen vliegtuigen. Het wordt niet gezien als een trofee om een eigen vliegtuig te hebben, terwijl dat in andere landen wel zo is.''

Miljonairs
Hij zoekt zijn klandizie onder meer bij ,ondernemers met ten minste 1 miljoen dollar (ongeveer 700.000 euro) op hun bankrekening. En in Nederland is er geen gebrek aan deze ,,dollarmiljonairs'', ondanks de wereldwijde financiële crisis en de dramatische neergang van aandelenkoersen.

Breeze schat het aantal momenteel op 120.000. Ook mikt Jet Republic op de allerrijksten van ons land, die een totaalvermogen van meer dan 5 miljoen dollar hebben. Van hen zijn er nu ongeveer 20.000.

Kansen
Ook liggen er voor Jet Republic kansen bij recent opgedoekte routes, stelt Breeze. Reguliere vliegmaatschappijen schrappen verschillende voor zakenlui belangrijke routes omdat ze niet of nauwelijks winstgevend zijn.

Jet Republic werd vorig jaar gelanceerd. Investeerders zijn onder meer Breeze zelf, de Oostenrijkse zakenbank EuramBank en de Mexicaanse ondernemersgroep Grupo Salinas.

Sinds de oprichting vliegt het bedrijf met gecharterde vliegtuigjes in Europa ,,van Parijs tot Moskou''. Daarnaast biedt het bedrijf charters aan in de Verenigde Staten, Mexico en het Caribische gebied. Naar eigen zeggen concurreert Jet Republic met partijen als NetJet.

Aankopen
Vanaf september vliegt het bedrijf met eigen vliegtuigen. Jet Republic kocht vorig jaar 110 Learjets van vliegtuigbouwer Bombardier, waarvan de eerste in september worden ingezet. In tijden van crisis iets kopen lijkt gekkenwerk, maar Breeze vindt van niet.

,,110 privéjets voor 1,5 miljard dollar (1,1 miljard euro) zegt genoeg'', aldus de topman. De gemiddelde waarde van een privéjet wordt meestal geschat op 13 tot 15 miljoen euro.