AMSTERDAM - In de Italiaanse plaats L'Aquila is woensdag officieel de top van de G8 begonnen. De leiders van de zeven belangrijkste industrielanden plus Rusland vergaderen drie dagen lang over de economie en zaken als klimaatverandering en ontwikkelingshulp.

Het selecte gezelschap wordt de komende dagen aangevuld met leiders van ontwikkelingslanden die hun zegje willen doen op de top. Ook internationale organisaties mogen aanschuiven.

Crisis
Verwacht wordt dat de wereldwijde economische crisis het belangrijkste onderwerp wordt van de bijeenkomst. De leiders zullen beslissen of meer maatregelen noodzakelijk zijn om de crisis een halt toe te roepen. Hierbij zal een balans moeten worden gevonden tussen het stimuleren van economische groei en de consumentenuitgaven.

In een conceptverklaring van de top, onderschept door het Amerikaanse persbureau Dow Jones Newswires, valt te lezen dat de leiders waarschuwen voor optimisme over de economische situatie. "Er zijn tekenen van stabilisatie zichtbaar, maar de toekomst blijft onzeker. Er blijven significante risico's voor zowel de financiële als de economische situatie aanwezig."

Optimisme
Recente gegevens laten zien dat de snelheid waarmee de recessie toeslaat afneemt. Vooral in het bedrijfsleven en het consumentenvertrouwen is verbetering zichtbaar. "Het keerpunt zal bereikt worden hebben als de impact van de metingen bijdraagt aan de groei van vertrouwen."

De top is verdeeld over de beste strategie om de crisis aan te pakken, aldus de verklaring. Wel is te lezen dat alle landen elke vorm van protectionisme afwijzen.

L'Aquila
L'Aquila is de hoofdstad van de Italiaanse regio Abruzzen, die in april werd getroffen door een verwoestende aardbeving. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi verplaatste na de ramp de beoogde locatie van de G8-top van een luxe vakantieoord op Sardinië naar L'Aquila. Dat moest solidariteit met de slachtoffers en de minder bedeelden uitstralen in tijden van economische crisis.