AMSTERDAM - Microsoft doet nieuwe toenaderingspogingen tot de Europese Commissie. De Windows-maker wil voor het einde van dit jaar een schikking treffen in de lopende antitrustzaak.

Dit meldt nieuwsdienst Bloomberg op basis van vier ingewijde bronnen. Die anonieme informanten vertellen dat Microsoft tot een akkoord wil komen voor twee antitrustonderzoeken van de Europese Commissie (EC).

Koppelen
De ene gaat over het meeleveren en koppelen van webbrowser Internet Explorer aan het marktdominante Windows. De andere gaat over de bestandsformaten voor Microsofts tekstverwerker Word en spreadsheetprogramma Excel.

Microsoft Nederland kan geen commentaar geven op dit nieuws. Tegenover Bloomberg hebben EC-woordvoerder Jonathan Todd en Microsofts Brusselse woordvoerder Jesse Verstraete zich onthouden van een reactie. Ook tegenover Webwereld geeft Verstraete geen commentaar.

Concessie
De softwaremaker heeft zelf onlangs wel de concessie gedaan IE los te koppelen van het aankomende Windows 7. Dat besturingssysteem komt in de Europese Unie zonder browser op de markt. De EC heeft al sceptisch gereageerd op die vrijwillige stap van Microsoft en neigt nog altijd naar de verplichting van een browserkeuzescherm in Windows.

Critici stellen dat het bedrijf hiermee een slimme zet doet. Enerzijds komt het de EC tegemoet en laat het de keuze aan oem's, pc-leveranciers en winkeliers. Anderzijds kunnen die dus gewoon voor IE kiezen en die browser weer toevoegen. Het is hoe dan ook zeer onwaarschijnlijk dat er pc's zonder browser geleverd worden aan gebruikers.

Akkoord
Analist Matt Rosoff van analistenbureau Directions on Microsoft stelt dat er Microsoft veel aan gelegen is om tot een akkoord te komen. "Het is het belang van het bedrijf om te schikken voordat de EC sancties oplegt. Als ze het eens kunnen worden, kan Microsoft nog enige controle uitoefenen op de stappen die het moet nemen."

De deadline van eind dit jaar is gekoppeld aan het aftreden van Eurocommissaris Neelie Kroes, die gaat over mededinging. De Nederlandse politica heeft eerder al gezegd de Microsoft-antitrustzaak te willen afronden voor haar vertrek.

Schikking
Met een schikking zou de kous niet af zijn voor Microsoft. Het bedrijf is veroordeeld voor monopoliemisbruik en een eventuele schikking zal dan ook toezicht op toekomstige gedragingen omvatten. Dat is ook al gebeurd na de geruchtmakende Amerikaanse antitrustzaak tegen Microsoft.

Analist Rosoff: "Dat is dan een constante achtergrondfactor voor Microsoft. Het is nu een sterk gereguleerd bedrijf. Er is een interessante vergelijking te maken tussen Microsoft en de tabaksindustrie."