AMSTERDAM - De Verenigde Staten hebben verrast gereageerd op het voorstel van Rusland om samen met buurlanden Wit-Rusland en Kazachstan lid te worden van de World Trade Organization (WTO). Dat melden Amerikaanse media woensdag.

De ommezwaai van Rusland volgt op een driedaags bezoek van president Barack Obama aan het land. Amerika meldde eerder dat Rusland, na zestien jaar onderhandelen, dicht bij lidmaatschap van de belangrijke handelsorganisatie was.

Vrijhandelszone
Rusland heeft met de drie-eenheid een vrijhandelszone gecreëerd in Oost-Europa. Deze zone is onlangs ingesteld door de Russische minister-president Poetin, nadat hij zich tijdelijk had teruggetrokken uit onderhandelingen met de WTO.

De Amerikaanse minister van Handel Gary Locke is verbaasd. "Wij zijn nog steeds op zoek naar duidelijkheid op dit punt, maar hebben goede hoop dat Rusland zal bijdraaien." Volgens Locke zal deelname als lid van een vrijhandelszone voor problemen zorgen: "Hier kunnen wij niet mee akkoord gaan", aldus de minister.

Beschuldigingen
Rusland beschuldigt op zijn beurt de Verenigde Staten van het opwerpen van nieuwe barricades in de onderhandelingen en het opleggen of handhaven van achterhaalde handelsrestricties. Het land wil dat deze restricties zo snel mogelijk worden opgeheven.