AMSTERDAM - De Eerste Kamer heeft de bewaarplicht van providers verlaagd naar een half jaar. Minister Hirsch Ballin stond dit toe om de 'Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens' door de Kamer te loodsen.

In eerste instantie wilde het kabinet een bewaarplicht van 18 maanden instellen. Door de Tweede Kamer werd de termijn voor het bewaren van internetdata al teruggebracht tot een jaar.

De Eerste Kamer besloot dat het voldoende was om te voldoen aan het minimum dat de Europese Commissie stelt voor het bewaren van online data. Dat minimum is 6 maanden. De maximale termijn die de EC toestaat vooor de verplichte opslag van internetgegevens is twee jaar.

Concessie
Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie deed een concessie om de wet door het Senaat te krijgen. Hij zegde vóór stemming toe dat als het originele wetsvoorstel werd aangenomen, hij met een reparatiewet komt om de termijn terug te brengen naar een half jaar. Daar moet de Tweede Kamer wel nog mee akkoord gaan.

Het wetsvoorstel is nu aangenomen en de internetproviders moeten beginnen met het opslaan van gegevens. "De providers krijgen nu de boodschap dat het waarschijnlijk zes maanden gaat worden", zegt PvdA-Senator Mies Westerveld. Zij schat de kans hoog in dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de verkorting van de voorgestelde termijn. Zeker als Hirsch Ballin achter de Eerste Kamer gaat staan.

Eerste Kamer
De minister werd onder druk gezet doordat er in de Eerste Kamer een 'grote groep' tégen de genoemde bewaartermijn van een jaar is. "De Eerste Kamer heeft nogal wat twijfels over het nut en de effectiviteit van deze bewaarplicht", aldus Westerveld. "Er was in elk geval een meerderheid die zei: zes maanden, dat moet nu eenmaal van Europa."

De PvdA is vanaf het begin al tegen de plannen van Kabinet en Tweede Kamer geweest. Er wordt bijvoorbeeld gevreesd voor de privacy van burgers. "Twaalf maanden vinden wij op dit moment buiten proporties." De PvdA stemde dan ook tegen het wetsvoorstel net zoals de andere linkse partijen. VVD, CDA, ChristenUnie en SGP stemden voor.

Omzeilen
In een reactie op het ingaan van de bewaarplicht publiceerde het 'Small Sister'-project een Windows-versie van de gelijknamig programma om de bewaarplicht te omzeilen. Het programma is MicroSister gedoopt en laat gebruikers anoniem mailen, daarmee wordt de bewaarplicht omzeild.

Small Sister is een Nederlands initiatief en maakt gebruik van Tor, een dienst die individuen via een wereldwijd netwerk van routers anoniem laat surfen. Elke router verwijdert persoonlijke informatie, waardoor het webverkeer niet meer naar een individu leidt.

Een overheidsinstantie of beveiligingsdienst die de oorsprong van een gebruiker probeert te achterhalen, komt niet verder dan de laatste router uit het Tor-netwerk. Het systeem was al beschikbaar voor Ubuntu, er wordt nog gewerkt aan een versie voor de Mac.