LUXEMBURG - De economie van de eurolanden is in de eerste drie maanden van 2009 met 2,5 procent gekrompen vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dat blijkt uit een tweede raming die woensdag door het Europees statistisch bureau Eurostat werd gepubliceerd.

Het cijfer komt overeen met een voorlopige schatting die medio mei werd gegeven en met de prognoses van analisten. Het is de sterkste economische krimp sinds het begin van de metingen in 1995.

Krimp
Ten opzichte van een jaar eerder kromp de economie van de eurozone met 4,9 procent. Hier werd eerder een krimp gemeld van 4,6 procent. Analisten dachten dat de krimp zou uitkomen op 4,8 procent. In het vierde kwartaal van 2008 kromp de economie van het eurogebied met 1,8 procent op kwartaalbasis en met 1,7 procent op jaarbasis.

De Europese Unie als geheel liet in het eerste kwartaal een economische teruggang zien van 2,4 procent op kwartaalbasis en 4,7 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Eurostat was bij alle 27 EU-leden sprake van economische krimp in het eerste kwartaal vergeleken met een kwartaal eerder, met uitzondering van Polen (plus 0,4 procent) en Cyprus (0,0 procent).

Export
De economie van de eurozone wordt vooral hard geraakt door een scherpe daling van de export. Die nam met 8,8 procent af in het eerste kwartaal vergeleken met het voorgaande kwartaal. De import nam met 7,6 procent af.

Door de economische malaise loopt de werkloosheid in de eurozone sterk op. Die bedroeg in mei 9,5 procent van de beroepsbevolking. Dat is het hoogste niveau in tien jaar. In de gehele EU kwam de werkloosheid in mei uit op 8,9 procent. Dat is het hoogste niveau sinds juni 2005.