DEN HAAG - Minister Wouter Bos (Financiën) heeft het "volste vertrouwen'' in topman Gerrit Zalm van ABN Amro. Bos zei dat dinsdag in zijn wekelijkse gesprek met RTL-Z. Oppositiepartij SP wil opheldering over de rol die Zalm heeft gespeeld bij DSB Bank, de bank van Dirk Scheringa die onder vuur ligt.

Zalm kwam in juni 2007 in dienst bij DSB Bank als econoom. Later dat jaar werd hij financieel directeur bij de bank en verantwoordelijk voor zorgvuldige kredietverstrekking. DSB Bank kreeg vorige week twee boetes van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) omdat de bank niet zorgvuldig genoeg is geweest bij het verstrekken van hypotheekleningen.

Bos gaat ervan uit dat de toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) de overstap van Zalm van DSB Bank naar ABN Amro goed heeft bekeken, "of hij wel of niet iets meeneemt uit het verleden''.

De minister zei op dat oordeel te vertrouwen. Persoonlijk vindt Bos dat Zalm een "prima bankier'' is waarin hij "het volste vertrouwen'' heeft. In november vorig jaar werd bekend dat Zalm leiding zou gaan geven aan de staatsbank ABN Amro.

Claim
De Stichting Hypotheekleed en bedrijvenonderzoeker Pieter Lakeman lieten eerder weten namens ongeveer 750 mensen een claim voor te bereiden tegen DSB Bank. Volgens hen heeft DSB Bank bij hypotheken verzekeringsproducten verkocht tegen veel te hoge prijzen.

Lakeman vindt de positie van Zalm bij ABN Amro onhoudbaar, zei hij dinsdag. "De boetes van de AFM hebben geen betrekking op de periode dat Zalm bij DSB werkte. Maar hij heeft wel geprobeerd deze in de doofpot te stoppen'', aldus Lakeman.

Vorige week bleek uit documenten van de AFM dat DSB Bank heeft geprobeerd de boetes buiten de openbaarheid te houden. Begin dit jaar liet DSB aan de AFM weten ervoor te vrezen dat de boetes zo'n reputatieschade opleveren dat het bestaansrecht van de bank in gevaar kan komen.