AMSTERDAM - Werkgeversorganisatie MKB-Nederland zet haar vraagtekens bij het besluit van minister Donner van Sociale Zaken om de regeling voor deeltijd-WW in aangescherpte vorm voort zetten.

Donner meldde dat het budget voor deeltijd-WW volledig was uitgeput. Niet alleen vakkrachten worden op dit moment ingezet voor de regeling maar ook hele personeelsbestanden. De voorgestelde aanpassingen dwingen werkgevers tot een betere afweging. Een bedrijf dat de regeling aanvraagt heeft nog maar drie keuzes.

Als het bedrijf voor 60-100 procent van de werknemers de WW aanvraagt, duurt deze negen maanden, bij 30-60 procent is de duur van de regeling 1 jaar
en minder dan 30 procent betekent een duur van een jaar en drie maanden.

Gedupeerd
Maar vooral de kleinere bedrijven zullen hierdoor gedupeerd worden, stelt MKB-Nederland. In een klein bedrijf betekent een aanvraag van de deeltijd-WW voor twee werknemers al snel een percentage tussen de 60 en 100 procent. Terwijl een groot bedrijf dat de regeling voor 100 werknemers aanvraagt, in de laagste categorie valt en dan langer van de regeling gebruik kan maken.

In een motie pleitte Koser Kaya dan ook voor een verfijning van de aanscherpingen. Tevergeefs. Wel beloofde Donner nogmaals een blik te werpen op de verschillende criteria. ‘Maar onevenredigheid zal altijd blijven bestaan’, aldus de minister.