DEN HAAG - De Consumentenbond wil dat er een eenvoudig, standaard basispakket komt voor financiële producten.

Daarin zitten alle noodzakelijke financiële diensten zoals een betaalrekening en een spaarrekening. Maar het bevat ook een inboedelverzekering, een WA-verzekering voor de auto, een WA-verzekering voor particulieren en een woonhuisverzekering.

Het pakket moet begrijpelijk zijn, er mogen geen verborgen kosten inzitten en het moet direct op te zeggen zijn, aldus de bond. De spaarrekening bijvoorbeeld heeft een vaste rente en aan het opnemen van het spaargeld zijn geen voorwaarden verbonden.

Behoefte
De bond denkt dat een grote groep mensen behoefte heeft aan zo'n eenvoudig basispakket. Veel mensen hebben helemaal geen belangstelling voor financiële zaken. Vaak begrijpen zij ook de producten niet die zij op aanraden van een tussenpersoon of verzekeraar aanschaffen, aldus een woordvoerster van de Consumentenbond. Een simpel kant-en-klaarpakket met begrijpelijke producten is dan een uitkomst.

Daarom gaat de bond dit onderwerp aankaarten bij het platform CentiQ, Wijzer in geldzaken. Daarin zijn onder andere banken en de Consumentenbond vertegenwoordigd.

De bond benadrukt dat eenvoudige producten niet altijd beter zijn of voor iedereen het voordeligste of het meest geschikt. Wie maatwerk wil, kan daarvoor kiezen.