AMSTERDAM - Uitgever PCM wil zijn boekenuitgeefgroep, met daarin bekende namen zoals J.M. Meulenhoff en Het Spectrum, verkopen. Bij de boekenuitgeverijen werken in totaal 250 mensen. Dat maakte PCM Uitgevers dinsdag bekend.

PCM, dat onder meer uitgever is van de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad, zegt te zoeken naar "de beste toekomst'' voor de boekengroep. Een mogelijke verkoop van deze Algemene Uitgeverijen is het gevolg van de toetreding van De Persgroep, geleid door de Belg Christian van Thillo, als aandeelhouder van PCM. De Algemene Uitgeverijen bieden geringe synergievoordelen in de "nieuwe constellatie'', aldus PCM.

Delen
PCM hoopt de uitgeverijen voor het einde van dit jaar verkocht te hebben, zo lichtte een woordvoerster toe. Of de uitgever de divisie in zijn geheel wil verkopen of mogelijk in delen is nog niet besloten, stelde zij. Als er geen geschikte koper wordt gevonden kan het zo zijn dat de Algemene Uitgeverijen onderdeel blijven uitmaken van PCM, aldus de woordvoerster.

Het Belgische bedrijf De Persgroep kocht in maart een meerderheidsbelang van 51 procent in PCM voor 100 miljoen euro. In mei werd dit belang uitgebreid naar 58,4 procent. De Persgroep geeft in België onder meer de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen uit. Ook is ze mede-eigenaar van de commerciële omroep VTM.

Omzet
De Algemene Uitgeverijen omvatten veel uitgeversnamen, zoals A.W. Bruna, Unieboek, De Boekerij en Standaard Uitgeverij. De divisie behaalde vorig jaar een omzet van 97,6 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 9,5 miljoen euro. De omzet van het hele PCM-concern bedroeg in 2008 ruim 570 miljoen euro. Volgens PCM waren de Algemene Uitgeverijen ook in de eerste jaarhelft van 2009 winstgevend.

Uitgever A.W. Bruna zei in een reactie dat "een eventuele verandering van aandeelhoudersstructuur niets verandert aan de duurzame en vruchtbare relatie met medewerkers, auteurs, agenten en handelspartners''.