'Buitenstaander' Google maakt kranten, boeken en nu ook telecom toegankelijker. Toch lopen uitgevers, auteurs en andere belanghebbenden te hoop.

Door Herbert Blankesteijn | Pluspost, opiniekrant voor sociaal liberalen en ondernemers

Na de kranten en de boeken heeft Google alweer de volgende markt op de korrel: die van de telecom. Google Voice gaat de belbedrijven als AT&T en KPN kleineren: het worden weer leveranciers van pijpen. De mooie diensten daarbovenop brengt Google.

Landjepik
Google speelt op grote schaal landjepik en het model daarvoor is de nieuwsmarkt. Als je snel wilt weten hoe een bepaald onderwerp in het nieuws is, moet je tegenwoordig wezen bij Google News. Deze dienst doorzoekt internationale bronnen op door de bezoeker ingevoerde zoektermen. Voorheen moest je als nieuwsjunk apart zoeken bij kranten, omroepen en websites. Of je moest de gewone zoekmachine van Google gebruiken, die oud en nieuw door elkaar gooit. Google News vult kortom een gat in de markt.

De klachten van de krantenuitgevers, Rupert Murdoch voorop, komen erop neer dat Google profiteert van hun inhoud door advertenties te plaatsen naast de zoekresultaten.

Kranten
Intussen maakt Google wel de content van de kranten beter toegankelijk, en genereert dus traffic die er anders niet geweest zou zijn. De sterkste repliek tegen het gemekker van de uitgevers is: had het dan zélf gedaan! Waarom moet een buitenstaander al die openbaar toegankelijke krantencontent écht nuttig maken?

De bottom line is: Google heeft risico genomen (lang niet alles wat Google doet verandert in goud), heeft waarde toegevoegd en boekt nu succes, met legitiem en legaal hergebruik van bestaand materiaal. Dan moeten de uitgevers hun verlies waardig dragen en niet achteraf proberen de regels te veranderen.

Boeken
Iets dergelijks gebeurt in de boekenwereld. Google digitaliseert boeken en maakt de inhoud toegankelijk. Afhankelijk van de auteursrechtelijke status van een boek wordt de inhoud voor een klein deel, een groot deel of helemaal zichtbaar, of wordt zelfs het hele boek downloadbaar.

Er is zelfs sprake van dat Google boeken gaat printen die niet meer leverbaar zijn. Een beter voorbeeld van een win-win-winsituatie is haast niet te verzinnen: boeken worden vindbaar, auteurs leesbaar, lezers worden bediend, uitgevers verdienen weer aan verstofte boeken en Google pikt een graantje mee.

Monopolie
Toch lopen uitgevers, auteurs en andere belanghebbenden zoals Amazon te hoop tegen Google Book Search. Inmiddels loopt er zelfs een antitrustonderzoek. Waarbij je je kunt afvragen: is het gek dat er een monopolie ontstaat wanneer een bedrijf als enige zich inspant om een bepaalde dienst te ontwikkelen? Maar ook: hoe weet je dat het monopolie wordt misbruikt als de dienst nog wordt ontwikkeld? En hadden die zeurpieten niet beter zelf zo'n dienst kunnen bouwen, "om u beter van dienst te kunnen zijn," in plaats van moord en brand te schreeuwen als een ander het doet?

En nu kan dus de telecomwereld zijn borst natmaken, want Google Voice komt eraan. Bij Google Voice krijg je één nieuw nummer, dat je zelf via het web doorschakelt naar je bestaande nummers. Vanaf dat moment heb je alles in de hand. Je kunt zorgen dat 's avonds alle zakelijke telefoontjes naar de voice mail gaan. Als vrienden bellen, rinkelen de huistelefoon en het mobieltje, maar het mobieltje alleen 's avonds. Voice mail kan in tekst worden omgezet. Je kunt gesprekken opnemen; de audiobestanden kun je opslaan. Je kunt via Google Voice ook extra goedkoop bellen naar mobiel en naar het buitenland.

Grondstof
Ook hier bouwt Google een fantastisch nuttige - en gratis - dienst met andermans grondstoffen. Op de protesten van de telecomindustrie kunnen we wachten. Maar ook hier kunnen we vragen: waarom hebben jullie deze dienst zelf niet gemaakt?

Waarom hebben jullie je beperkt tot het bemoeilijken van overstappen en nummerbehoud met eindeloze formulierenwinkels en andere vertragingstactieken? Waarom waren jullie met geen stok tot tariefsverlaging te bewegen? De klant rest slechts leedvermaak, en een snelle gang naar de nieuwe dienst van Google.

Helaas kan dat nog niet: Google Voice wordt op dit moment stukje bij beetje in de VS gelanceerd. Maar ach, zo is Google Maps ook ooit begonnen.

Welke industrie volgt? Er kunnen nu weddenschappen worden afgesloten.