AMSTERDAM - Het bankconcern ING komt tegemoet aan een oproep van de Nationale Hypotheek Garantie en schiet huiseigenaren te hulp die door werkloosheid tijdelijk niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

Deze krijgen de mogelijkheid om de betaling van hun hypotheekrente uit te stellen. De maandlasten worden daardoor lager. Dat maakte ING dinsdag bekend.

De klanten moeten wel aantonen dat zij over onvoldoende buffers beschikken. Ook moet er een reëel uitzicht zijn dat binnen een jaar een nieuwe baan is gevonden.

Crisis
De 'rentepauze', bedoeld voor huiseigenaren zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maakt onderdeel uit van een pakket aan speciale diensten voor huizenbezitters die zijn geconfronteerd met de gevolgen van de kredietcrisis. ING gaat ook huiseigenaren met dubbele woonlasten de mogelijkheid bieden om, onder strikte voorwaarden, een woning tijdelijk te verhuren.

Een woordvoerder van de Rabobank laat weten dat de coöperatieve bank deze vorm van dienstverlening ook geeft. "Als iemand betalingsachterstanden heeft, dan gaan wij om de tafel met die persoon. We kijken dan naar passend maatwerk omdat de situatie per geval verschilt. Het kan ook zijn dat we dan uitstel geven op rentebetalingen.''

Ook ABN Amro zegt "een op maat gesneden aanpak'' te kiezen, waarbij ook het tijdelijk uitstellen van rentebetalingen mogelijk is.

Door de kredietcrisis is de woningmarkt op slot komen te zitten. De verwachting is dat door een oplopende werkloosheid ook steeds meer huiseigenaren in problemen komen met de betaling van hun woonlasten.

NHG
Minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) gaf huizenbezitters met een Nationale Hypotheek Garantie onlangs al de mogelijkheid om hun betalingsachterstanden te laten oplopen tot maximaal 9 procent van de lening. Deze zogenoemde Woonlastenfaciliteit geldt niet alleen bij werkloosheid, maar ook bij arbeidsongeschiktheid, echtscheiding en overlijden van een partner. Huiseigenaren moeten daarbij wel naar draagkracht blijven betalen.

NHG-directeur Karel Schiffer riep begin deze maand banken en andere hypotheekverstrekkers op de Woonlastenfaciliteit ook toe te passen bij mensen zonder NHG-hypotheek. ING geeft nu gehoor aan deze oproep, zij het onder striktere voorwaarden.

Tot voor kort konden huizenkopers bij een hypotheek tot 265.000 euro gebruikmaken van de Nationale Hypotheek Garantie. Begin deze maand werd de grens opgerekt tot 350.000 euro om de huizenmarkt een stimulans te geven.