AMSTERDAM - De gerenommeerde kredietbeoordelaar Moody's heeft zijn prognose voor Nederlandse banken verlaagd van stabiel naar negatief. De Amerikaanse beoordelaar stelt in een rapport dat vooral de winstgevendheid van de banken ernstig is geschaad.

"Vooruitkijkend zien we geen grote verbeteringen in de winstgevendheid van Nederlandse banken, vooral door de structureel hoge kosten'', aldus Moody's. De beoordelaar geeft aan dat het bankenlandschap in Nederland drastisch is veranderd door de overname van ABN Amro en de kredietcrisis.

Hoewel het voornemen van banken als ING om zich meer op de kerntaken te richten - het uitlenen van geld - zorgt voor een lager risicoprofiel, moet er hierdoor wel rekening gehouden worden met minder groei en winstgevendheid, aldus de beoordelaar. Moody's keek voor zijn analyse naar de financiële huishouding van 15 Nederlandse banken.

Financials
Aandelen van financiële concerns reageerden negatief op het rapport. Bankverzekeraar ING en verzekeraar Ageon noteerden in de middag rond de 4 procent lager. SNS Reaal verloor 1,3 procent.

Tegelijk met Nederland, werden ook de vooruitzichten voor bankensector in België en Luxemburg naar beneden bijgesteld. Frankrijk behield zijn 'negative outlook'.