AMSTERDAM - Warenhuisketen V&D vraagt het personeel op individuele basis voorlopig af te zien van de loonsverhoging per 1 juli die in de cao is afgesproken.

Het warenhuis wijst er nogmaals op dat de loonsverhoging van 3,3 procent banen kan kosten. Vakbond FNV Bondgenoten raadt zijn leden aan hier niet op in te gaan. Het heeft volgens de bond geen zin omdat V&D doorgaat met "maximale bezuinigingen"

Peiling
V&D wil in deze slechte economische tijd af van de cao. Maar de bonden houden eraan vast. Zij hebben ook geen boodschap aan de uitkomst van een peiling die het warenhuis onder het personeel heeft gehouden. Daaruit bleek dat een meerderheid van het personeel akkoord ging met het openbreken van de cao. Zij vinden de uitkomst onbetrouwbaar en onbruikbaar. Ook bij die peiling gaf V&D aan dat er banen konden verdwijnen als de loonsverhoging door zou gaan.

V&D is gebonden aan de cao en betaalt daarom de loonsverhoging uit, zo laat het warenhuis de medewerkers weten. Het bedrijf zal de komende twee maanden alternatieven zoeken om kosten te besparen en streeft daarbij naar baanbehoud. "De kans hierop is kleiner geworden nu de loonsverhoging doorgang moet vinden." Daarom vraagt de directie alle medewerkers individueel "een bijdrage te leveren" om een verlies aan banen zoveel mogelijk te beperken en de loonsverhoging uit te stellen tot februari 2010.

Druk
"Met de brief oefent het concern druk uit op het personeel en dat hebben wij eerder al scherp veroordeeld", zegt vakbondsbestuurder Henk van der Ploeg van FNV Bondgenoten. Hij beschuldigt het bedrijf ervan te speculeren op angstgevoelens bij het personeel.

V&D heeft de bonden niet kunnen overtuigen van de noodzaak de cao open te breken. Ook waarschuwt Van der Ploeg voor ongelijkheid tussen de werknemers wanneer de één wel en de ander niet ingaat op het verzoek.