Eigenlijk is er maar weinig mis met een Honda Civic Type R, maar het kan natuurlijk altijd beter. Daarom gaat de vaste tuner van Honda, Mugen, zich nu wagen aan een snellere versie van de Type R.

Er wordt al enige tijd gespeculeerd over een door Mugen aangepakte Type R, maar nu is het dan officieel. De Honda Civic Type R 'Mugen' wordt in Japan ontwikkeld door Mugen Euro, de Europese tak van de Honda Tuner. Later dit jaar moet er al in Engeland getest gaan worden.

Hoewel er nog geen officiële gegevens zijn vrijgegeven is al wel bekend dat de auto grondig wordt aangepakt. Onder andere motor, onderstel en remmen worden door Mugen aangepakt.

Basis
Hiro Toyoda, vice-voorzitter van Mugen Euro verklaarde dat de standaard Type R een "fantastische basis is waarop we hopen één van de snelste voorwielaangedreven auto’s te kunnen ontwikkelen".

Als we kijken naar het recente verleden moet dat wel lukken, in 2007 pakte Mugen in eigen land al de Civic sedan aan. Deze Civic Mugen RR Saloon had 240 pk ter beschikking. Vooralsnog gaat het bij de Type R Mugen om een prototype, er zijn nog geen plannen om hem in productie te nemen.