LAGOS - Een productiefaciliteit van olieconcern Shell in Nigeria is aangevallen. Dat stelt de Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta (MEND), die geldt als de belangrijkste rebellengroep van het land, zondag in een verklaring per e-mail.

De aanval zou plaats hebben in het oostelijke deel van de Nigerdelta. De productiefaciliteit waar het om gaat, staat in verbinding met de Bonny-laadterminals, zo staat in de verklaring.

Een woordvoerder van Shell kon zondagmiddag het bericht niet bevestigen.

Het zou gaan om een derde aanval in korte tijd sinds het aanbod door de Nigeriaanse president Umaru Yar'Adua om een groep rebellen amnestie te verlenen. Zij waren de afgelopen drie jaar verantwoordelijk voor ontvoeringen en aanvallen op oliepijpleidingen. MEND zette vraagtekens bij de oprechtheid van de regering en wees het aanbod af als een plan tegen ,,criminelen'' in plaats van ,,voorvechters van de vrijheid''.

Vorige week legde Shell een deel van de productie in de Nigerdelta stil. Shell produceert daar nog 140.000 vaten per dag, de helft van wat het concern eerder daar uit de grond haalde.