LONDEN - Werknemers van het Britse concern BT, het voormalige British Telecom, hebben het aanbod gekregen om een jaar lang thuis te zitten. In ruil daarvoor moeten ze wel 75 procent van hun salaris inleveren.

Het aanbod is een van de maatregelen die het telecombedrijf heeft voorgesteld om de economische crisis te lijf te gaan. BT geeft ook een bonus van 1000 pond sterling (1167 euro) aan werknemers die besluiten om in deeltijd te gaan werken. Ouders krijgen de mogelijkheid om tijdens schoolvakanties thuis te blijven tegen een lager salaris.

Een woordvoerder van BT sprak zaterdag van een "zeer vooruitstrevende manier'' om kosten te besparen. Het concern, een van de grootste werkgevers in Groot-Brittannië, kan er volgens hem ook voor kiezen om werknemers te ontslaan.

Terugdringen
BT liet in mei weten het aantal banen met 15.000 te willen terugdringen. Het concern leed in het afgelopen boekjaar een verlies van 83 miljoen pond (92 miljoen euro).

Een andere grote Britse werkgever, luchtvaartmaatschappij British Airways, wist onlangs sommige werknemers al te overtuigen om voor niets te werken. Groot-Brittannië lijdt onder de zwaarste economische recessie in de afgelopen decennia.