DEN HAAG - De Crisis- en Herstelwet, de tijdelijke wet die snellere bouw en aanleg van wegen en windmolenparken mogelijk moet maken, zal tot januari 2014 geldig zijn. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

De wet is ook bedoeld om de werkgelegenheid een duw in de rug te geven. Hoewel het kabinet meent de bodem van de recessie al te zien, denkt het dat de economie de gevolgen nog zeker tot 2014 zal ondervinden.

In totaal zijn er 58 projecten geselecteerd die met behulp van aangepaste procedures voor bijvoorbeeld vergunningen sneller uitgevoerd moeten worden.

Balkenende zei vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad dat het land de wet hard nodig heeft. "Want we zitten in zwaar weer.'' De groei van de economie en de werkgelegenheid hebben voor het kabinet topprioriteit. "Ongewone tijden vragen om ongewone maatregelen'', aldus de premier over de nieuwe wet.

Ongewenst
De Stichting Natuur en Milieu noemde de wet vrijdag "ongewenst en overbodig''. Volgens de stichting wordt de rechtsbescherming van burgers, natuur en milieu uitgehold en helpt de wet niet tegen de economische crisis.

Uit onderzoek blijkt volgens Natuur en Milieu dat langdurige besluitvorming bij grote projecten meestal niet het gevolg is van juridische procedures maar van slechte voorbereiding en besluitvorming bij de overheid.