AMSTERDAM - Een handelaar bij een Londense oliemakelaar heeft zijn baas dinsdag met 10 miljoen dollar verlies opgezadeld. Daarbij heeft hij en passant ook eigenhandig de olieprijs flink opgedreven.

Tegenover de Britse krant The Guardian stelde PVM Oil Futures, een bedrijf dat handelt in olie-opties, het slachtoffer te zijn geworden van "ongeautoriseerd handelen". De onderneming heeft een onderzoek in gang gezet.

De medewerker handelde op eigen houtje in oliefutures, oftewel termijncontracten. Dinsdag steeg de prijs van een vat Brentolie door zijn grootscheepse inkoop opeens naar 73,50 dollar. Tegelijkertijd namen de handelsvolumes 32 keer hun normale omvang aan. Een uur later was de prijs alweer gezakt.

Onderzoek
PVM heeft de werknemer meteen de laan uitgestuurd en autoriteiten op de hoogte gesteld. Zij voeren een onderzoek uit en op basis hiervan wordt besloten of er ook een strafrechtelijk onderzoek naar de medewerker zal worden ingesteld.

Vorig jaar kwam een geval van ongeauthoriseerd handelen bij de Franse zakenbank Société Générale aan het licht. Dankzij ongeoorloofde transacties van handelaar Jerome Kerviel moest de bank een miljardenverlies in de boeken zetten.