AMSTERDAM - Het is de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ernst om te voorkomen dat kredietverstrekkers meer geld uitlenen aan mensen dan ze kunnen dragen, of hen onvoldoende adviseren. Dat bleek deze week nadat enkele grote en bekende financiële instellingen boetes kregen uitgedeeld.

Dinsdag werden aan de DSB Bank van Dirk Scheringa twee boetes opgelegd, vrijdag werd een dochter van Afab op de vingers getikt. Afab is in handen van ondernemer Maasbert Schouten, die eerder heeft gezegd zijn bedrijf op termijn naar de beurs te willen brengen. Afgezien van de boete voor de dochter loopt er nog een afzonderlijk AFM-onderzoek naar Afab, zei een woordvoerder van de AFM vrijdag.

De boetes aan het adres van DSB zijn koren op de molen van de Stichting Hypotheekleed en bedrijvenonderzoeker Pieter Lakeman. Zij bereiden een collectieve claim voor tegen DSB die tot wel 2 miljard euro kan oplopen.

Bevoegdheid
Donderdag vroeg de stichting aan de AFM of de toezichthouder DSB Bank wil verbieden om woningen te verkopen van mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Een woordvoerder van de AFM liet vrijdag weten niet die bevoegdheid te hebben.

Ook andere belangenbehartigers, zoals Vermogensmonitor, willen graag mensen bijstaan die zeggen gedupeerd te zijn. Directeur Paul van Straaten van het bedrijf stelt dat een collectieve claim niet het juiste middel is om mensen te helpen, onder meer omdat deze lang zal duren. "En daar hebben mensen die dreigen hun huis uitgezet te worden niks aan", zei hij. Hij pleit voor een individuele begeleiding.

De Stichting Hypotheekleed zei eerder deze week dat dertig tot veertig gezinnen hun huis uitgezet dreigen te worden.

Bestaansrecht
Uit documentatie van de AFM blijkt dat DSB in januari van dit jaar schreef zodanige reputatieschade te vrezen door de boetes dat deze het bestaansrecht van de bank onder druk kunnen zetten. Een woordvoerder van DSB zei vrijdag wel dat de advocaat de zaak destijds op scherp heeft gezet. Van klanten die nu weglopen is geen sprake, stelde hij.

De Consumentenbond zei vrijdag opheldering te gaan vragen bij de AFM en bij DSB Bank over de geconstateerde onzorgvuldigheden.