AMSTELVEEN - De opmars van de elektrische fiets zet door. In de maand mei is de elektrische fiets gemeten naar omzet de stadsfiets voor het eerst voorbijgestreefd. Dat blijkt uit cijfers van GfK Retail and Technology die vrijdag zijn gepubliceerd.

Sinds jaar en dag maakt de oer-Hollandse stadsfiets het leeuwendeel van de verkopen uit. "Niet in de laatste plaats door de nog altijd immens populaire omafietsen", aldus GfK. Elektrische fietsen waren in de maand mei goed voor 37,8 procent van de omzet, net iets meer dan de stadsfietsen met 37,6 procent. In aantal stegen de verkopen van stadsfietsen met 45 procent.

Voor een elektrische fiets wordt gemiddeld 2000 euro betaald. Voor een gemiddelde stadsfiets is dat 650 euro. "De prijs neemt eerder nog toe dan af", zegt een woordvoerder van GfK. De fietsen worden ook steeds hipper waardoor ze een grotere doelgroep aanspreken. "Zo worden de accu's tegenwoordig slim verstopt."

Volgens GfK wordt de E-fiets ook vaker gebruikt in bijvoorbeeld het woon-werkverkeer.

Onder druk
De totale fietsenverkoop blijkt wel onder druk te staan. Het aantal verkochte fietsen daalde in mei in vergelijking met de maand mei vorig jaar met 1,5 procent. Deze maand is volgens GfK voor de fietsenbranche traditioneel de belangrijkste maand. "Dit cijfer geeft een neerwaartse trend aan, maar misschien kunnen de verkopen in de maand juni het tij nog keren omdat het zulk goed weer was."

Vooral door de hoge prijzen van de E-fietsen steeg de totale omzet in de fietsenbranche in mei nog wel met 10 procent; die van E-fietsen met 52 procent.