LUXEMBURG - De omzet in de detailhandel in de eurozone is in mei sterker dan verwacht gedaald. Het volume ging met 0,4 procent naar beneden, zo maakte het Europees statistisch bureau Eurostat vrijdag bekend. Analisten hadden gerekend op een daling met 0,1 procent.

Ten opzichte van mei vorig jaar nam de omzet in de detailhandel in de eurozone met 3,3 procent af. Hier hielden analisten rekening met een daling van 2,7 procent.

De detailhandelsverkopen over april werden herzien tot een stijging van 0,1 procent op maandbasis en een daling van 2,5 procent op jaarbasis. Hier werd eerder een toename gemeld van 0,2 procent en een afname van 2,3 procent.

Tabak
In de 27 landen van de Europese Unie ging de omzet in mei met 0,5 procent omlaag ten opzichte van april. In vergelijking met vorig jaar werd een daling van 3,1 procent gemeten.

Voedsel, drank en tabak deden het goed in de eurozone met een omzetstijging van 0,2 procent ten opzichte van mei. De verkoop van non-food daalde echter met 0,6 procent.

De grootste omzetstijgingen werden gemeten in Letland (plus 0,9 procent) en België (plus 0,6 procent). De grootste dalingen waren er in Litouwen en Oostenrijk (beiden min 1,8 procent). Voor Nederland waren er over mei nog geen gegevens beschikbaar.