AMSTERDAM - Er komt geen Europese importheffing op smartphones. Nederland en een aantal andere lidstaten waren tegen de heffing.

De Europese Commissie stelde in december 2008 voor om de invoertarieven voor sommige smartphones met wel 17,7 procent verhogen. Smartphones met een tv-ontvanger zouden een importheffing van 14 procent krijgen, telefoons met gps 3,7 procent.

Onder meer Nokia en Sony Ericsson waren tegen fel gekant tegen de nieuwe heffingen. Zij zijn opgetogen dat het voorstel nu is afgeschoten door een meerderheid van de EU-lidstaten. "Nokia is erg blij dat de onzekerheid rondom deze kwestie verdwenen is", zegt een Nokia-woordvoerder tegen Reuters.

Doorberekend
Nederland stemde ook tegen de nieuwe douanetarieven. Staatssecretaris Heemskerk zag niets in het plan omdat het slecht is voor de consument.

"Het douanetarief wordt doorberekend en daardoor betaalt de gebruiker uiteindelijk een hogere prijs. Bovendien is het slecht voor de Europese bedrijven. Die worden er minder innovatief en concurrerend van en dat is zeker in de economische crisis niet goed."