DEN HAAG - De 'kale' benzineprijzen, zonder acccijns en btw, wijken in Nederland nauwelijks af van die in België en Frankrijk. Duitsland is wel 2 tot 4 cent goedkoper, afhankelijk van de plaats van de benzinepomp.

Een gemiddeld hogere verkoop per station verklaart dit verschil. Dat blijkt uit onderzoek van Ecorys in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

In alle landen die onderzocht zijn, liggen de kale prijzen op het hoofdwegennet hoger dan op de andere locaties. Voor minister Maria van der Hoeven zijn de uitkomsten van het onderzoek aanleiding om met de branche van benzineverkopers in gesprek te gaan.

Concurrentie
Van der Hoeven denkt dat de concurrentie langs de snelwegen nog steeds niet optimaal is. Uit het onderzoek blijkt dat ook in andere landen de markt gebrekkig werkt en dat overheidsbeleid daarbij een rol speelt.

De minister gaf opdracht tot het onderzoek door Ecorys na aanhoudende kritiek van de Tweede Kamer. De benzineprijzen zouden in Nederland een stuk hoger zijn dan elders, doordat er te weinig sprake zou zijn van concurrentie in ons land.