AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) gaat de komende weken stresstesten op Nederlandse banken toepassen. Zo moeten de extra kapitaalbehoeften in kaart worden gebracht, meldt het Financieele Dagblad.

De toezichthouder komt naar verwachting eind augustus met een overzicht. Minister Wouter Bos van Financiën zou dit hebben toegezegd aan de Tweede Kamer.

Alleen de 'relevante' banken zouden een stresstest moeten ondergaan. Dat betekent dat een deel van de bij benadering 75 banken waarop de DNB toezicht houdt, buiten de plannen valt.

Prioriteit
Het onderzoek krijgt de komende weken een hoge prioriteit van De Nederlandsche Bank. De uitkomsten van de stresstesten zullen waarschijnlijk alleen voor de ogen van kamerleden bestemd zijn.

Er zijn op Europees niveau afspraken gemaakt over de stresstesten. Een woordvoerder van DNB stelt tegenover de zakenkrant dat de toezichthouder al jaren vertrouwd is met de techniek. Deze wordt echter steeds bijgesteld naar aanleiding van de nieuwe inzichten die de voortschrijdende crisis oplevert.