WASHINGTON - Amerikaanse werkgevers schrapten in juni 467.000 banen. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdag bekend. Dat is aanzienlijk meer dan analisten hadden verwacht. Zij gingen uit van een banenverlies van 363.000.

De werkloosheid in de VS liep in juni op tot 9,5 procent. Iets lager dan de 9,6 procent die werd verwacht. In mei stond het percentage nog op 9,4 procent. De werkloosheid staat nu op het hoogste niveau sinds 1983.

Het cijfer over het banenverlies in juni is ook veel hoger dan in mei. Het banenverlies in die maand werd naar beneden bijgesteld tot 322.000.

Erger
Analisten reageerden geschrokken op de cijfers. "De arbeidsmarkt is vreselijk. Erger dan ooit. Het enige lichtpuntje is dat de binnenlandse vraag naar producten iets is toegenomen, waardoor er hopelijk later minder banen verloren gaan'', aldus een analist uit Minneapolis.

De aandelenmarkten in Europa doken na het bekendmaken van de cijfers verder naar beneden. De aandelenmarkten in New York openen naar verwachting ook met flink verlies.