DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) moet van de Tweede Kamer extra geld zoeken om de regeling voor deeltijd-WW voort te zetten.

Tegelijkertijd zijn strengere maatregelen nodig tegen misbruik van de regeling, waarmee bedrijven hun personeel met behulp van WW-uitkeringen minder kunnen laten werken tijdens de economische crisis.

Zowel de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie als SP, VVD, GroenLinks en D66 in de oppositie zeiden donderdag in een debat met Donner nog dezelfde dag te eisen dat de minister met iets beters komt om de deeltijd-WW voort te zetten.

Opgesoupeerd
Vorige week bleek dat de beschikbare 375 miljoen euro binnen drie maanden was opgesoupeerd. De minister zegt voorlopig niet meer dan 175 miljoen euro ruimte te hebben om het budget aan te vullen.

,,Het is allemaal niet zo eenvoudig'', zei Donner. Als de Kamer meer geld wil, dan moet het volgens hem ,,ook de moed hebben aan te wijzen waar pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden'' en zeggen waar elders in de sociale zekerheid bezuinigd kan worden.