AMSTERDAM - Bronnen en recente activiteiten van databasegigant Oracle wijzen op een strategie richting cloud. Toch wil het bedrijf officieel nog niets van de trend weten.

De CEO van Oracle Larry Ellison omschreef de trend ooit als ‘idioterie’.Toch lijken recente ontwikkelingen bij de databaseontwikkelaar erop te duiden dat het bedrijf volop in cloudcomputing stapt, ondanks scherpe veroordelingen van het fenomeen.

Volgens het doorgaans goed ingelichte Engelse The Register, is er een groeiende mate van cloudactiviteit te bespeuren bij Oracle.

Strategie
Volgens bronnen is het bestuur van het Californische bedrijf bezig met het opzetten van een cloudstrategie die past bij de activiteiten van het bedrijf in databases, applicaties en middleware. Daarnaast zouden de productafdelingen van het concern bezig zijn met het geschikt maken van Oracles programmatuur voor het ‘netwerk in de wolken’. Tot die producten behoren ook Siebel en PeopleSoft applicaties, schrijft The Register.

Hoewel het bedrijf zelf weigert te reageren op de geruchten, heeft Oracle eerder aangetoond wel degelijk aan de cloud te denken. Zo bouwde het concern ondersteuning in voor Amazon Machine Images (AMIs) in haar eigen database en WebLogic Server, het pakket dat het bedrijf voor 7,5 miljoen euro van BEA Systems kocht. Deze AMI-software maakt het mogelijk om virtuele machines op te zetten in de cloud van Amazons EC2-services.

De groeiende mate aan cloudactiviteit komt nadat CEO Larry Ellison begin vorig jaar nog onduidelijkheid zaaide over de strategie van Oracle. Zo veroordeelde hij het willekeurige gebruik van de term ‘cloud’ bij bijvoorbeeld diensten als Gmail en SaaS. Ook vreesde hij het eind van gebundelde software door de opkomende cloudtrend. Ellison beloofde plechtig niet aan de ‘idioterie’ rondom cloud mee te doen.

Hype
Toch bood Ellison op de OpenWorld-conferentie vorig jaar meer ruimte voor speculatie toen hij opnieuw over cloud begon. "We doen mee aan cloud computing, omdat wanneer oranje het nieuwe roze wordt, we ook oranje blouses zullen maken." Hij zei niet langer tegen de hype te zullen opboksen. “Misschien maken we ook advertenties over cloud. Maar ik zie niet in wat we dan anders moeten veranderen dan een paar woorden in onze huidige advertentiecampagnes."

Voor Oracle zal het geen groot probleem worden om de organisatie rondom cloud in te vullen. Met de op handen zijnde overname van Sun Microsystems, dat zelf hard werkt aan een eigen cloudarchitectuur, wordt het Oracle gemakkelijk gemaakt om zelf als cloudhost te dienen. Misschien dat het zelfs aanlokkelijk wordt voor Oracle om de hardwaretak van Sun te gaan gebruiken in plaats van te verkopen, zoals aanvankelijk de bedoeling was.

Op basis van de nieuwste middleware producten die het bedrijf woensdag aankondigde, zijn er geen signalen die op een cloudstrategie wijzen. Het product Fusion Middleware 11g is na twintig maanden geüpdate en staat bol van nieuwe ontwikkeltools rond de nieuwste telg WebLogic. Maar Oracle rept met geen woord over dat ene fenomeen: ‘cloud’.