DEN HAAG - Post- en pakketjesbedrijf TNT zet de deur opnieuw open voor gesprekken met de vakbonden over een cao voor postbodes en -sorteerders. Dat zei bestuurslid Harry Koorstra, verantwoordelijk voor TNT Post, donderdag. Begin volgende week krijgen de bonden hierover een brief toegestuurd.

"Uit eigen onderzoek blijkt dat onze postbodes wel degelijk bereid zijn loon in te leveren voor baangarantie. Die uitkomst verschilt sterk van de afwijzing van de vakbondsleden van het principe-akkoord van april", aldus Koorstra. Reden genoeg volgens hem om de onderhandelingen opnieuw op te starten. Over een mogelijke invulling van een nieuwe cao wilde Koorstra niets kwijt. "Dat bespreken we met de bonden."

De reorganisatie van het bedrijf wel doorgaan. TNT wil de komende vijf jaar 395 miljoen euro besparen. "Dat cijfer blijft overeind", aldus Koorstra. Die besparingen zijn nodig, omdat het bedrijf last heeft van concurrentie van andere postbezorgers en het gebruik van internet. Hierdoor daalt het aantal te bezorgen poststukken.

Banen
Bij de ingreep sneuvelen 11.000 banen, voor het grootste gedeelte die van postbodes en -sorteerders. Welk aantal daarvan gedwongen moet vertrekken, is niet bekend. Dat is volgens TNT afhankelijk van de nieuwe gesprekken met de bonden. In totaal werken er 23.000 postbodes en -sorteerders bij TNT Post.

In totaal zouden er vanaf 2015 nog drie- tot vierduizend postbodes en -sorteerders overblijven. Een deel van de postbodes, die zelf de post deels sorteren, wil TNT vervangen door goedkopere postbezorgers. Deze werknemers krijgen alles op huisnummer aangeleverd en hoeven alleen nog maar te bezorgen. Daarvan zijn er nu ongeveer drieduizend. In 2015 zouden dat er zevenduizend moeten zijn.

Centraliseren
"Minder volumes betekent dat onderdelen van ons bedrijf anders moeten worden ingericht, ongeacht de uitkomst van de cao-onderhandelingen", aldus Koorstra. Zo wil TNT de organisatie centraliseren.

Daarbij gaat het onder meer om het terugdringen van het aantal postvoorbereidingscentra van 174 naar ongeveer 30. In deze centra wordt de post door postbodes op huisnummer gesorteerd en daarna verspreid.