DEN HAAG - De provincie Noord-Holland kende vorig jaar de hoogste economische groei in Nederland: 2,4 procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het landelijk gemiddelde van de groei lag op 2 procent. In 2007 was dat nog 3,6 procent.

Limburg kende vorig jaar met 0,7 procent de laagste groei. Ook Noord-Brabant had het relatief moeilijk met een groei van 1 procent. Volgens het CBS worden deze provincies bovenmatig geraakt door de economische crisis, omdat daar veel industrie zit. Ook de bedrijfstak vervoer, die eveneens veel last heeft van teruglopende cijfers, is bovengemiddeld aanwezig in deze regio's.

De economie in de grote steden groeide bovengemiddeld. Amsterdam kende een groei van 2,7 procent. Den Haag, Utrecht, en Rotterdam groeiden tussen de 2,1 en 2,4 procent. Vergeleken met 2007 (4,4 procent) had Rotterdam met een groei van 2,4 procent in 2008 nog het meeste last van de economische neergang. Dat komt vooral door de krimp van de havenactviteiten.