Steel je een stategie, of richt je je als bedrijf op gebieden waar niemand anders durft te kijken? Om te groeien lijkt een eigenwijze strategie onmisbaar.

Luc Molenaar, associate partner bij ASI Consulting

Er is geen recept voor de winnende strategie. Tenminste, niet in algemene zin. Veel bedrijven begrijpen dit nog niet en volgen veel te vaak een zogenaamde 'me too'-strategie. Want, als het onze grootste concurrent lukt, waarom ons dan niet? Dit strategiestelen zie je in bijna alle sectoren. Eigenlijk laf en vaak resulterend in slechte resultaten. Ruim baan voor de 'eigenwijze strategie'!

Voorgaande crises hebben ons geleerd dat het volgen van een eigenwijze strategie veel succes kan hebben. Dit betekent: geen me too-strategie en loslaten van bestaande variabelen die als gegeven worden beschouwd. Dus: veel creativiteit en wijselijk outside-the-box (buiten de gebaande paden) denken. Maar hoe ontwikkel je nu een eigenwijze strategie die ook nog eens succesvol is? Het antwoord is simpel, de uitvoering complex maar noodzakelijk.

Combinatie
De eigenwijze strategie heeft als kern dat het bedrijf zich richt op plekken waar (bijna) niemand anders kijkt, op basis van de unieke combinatie van mensen en diensten/producten die het bedrijf heeft, los van alle bestaande problemen, en dan de eerste zijn.

Is dit überhaupt mogelijk? Zeker. Wie tientallen jaren geleden een vlucht boekte naar de VS of andere bestemmingen, was vaak duur uit en kon kiezen uit de gevestigde orde aan maatschappijen. Toen kwam Easyjet met de eigenwijze strategie: wij kunnen dit ook, op een andere manier en vele malen goedkoper. Easyjet daagde het systeem uit, vocht zich vrij van bestaande belemmeringen en creëerde een eigen succes in de nichemarkt voor goedkope vluchten. Maar meer recent hebben we bijvoorbeeld Google die met Gmail en andere online-applicaties het oude systeem succesvol te lijf gaat.

Hybride
Of de hybride auto waar Toyota mee is begonnen. Wat hebben deze bedrijven nu met elkaar gemeen: ze hebben lef getoond en zich begeven op plekken waar anderen nog uitbleven omdat deze bedrijven werden gehinderd door bestaande belemmeringen ( er zal geen vraag zijn naar een auto op batterijen, mensen willen hun email op de huiscomputer opslaan, er zal nooit een nieuwe luchtvaartmaatschappij bijkomen, etc, etc.).

Om te groeien is een eigenwijze strategie noodzakelijk. De eigenwijze strategie is vernieuwend, uitdagend, ambitieus en getuigt van lef en daadkracht. Zowel medewerkers, de klant en maatschappij begrijpen de strategie. Medewerkers dragen dit uit in al hun werkzaamheden.

Niet inperken
Uiteraard wordt er ook gemeten en bijgestuurd. Dit geldt voor elke strategie en het is hier niet anders. Ook risicomanagement is een belangrijk onderdeel. Maar de eigenwijze strategie wordt gemaakt vanuit ambitie en mogelijkheden, niet vanuit beperkingen. Risicomanagement zal ervoor zorgen dat de eigenwijze strategie niet in verkeerde banen loopt maar zal de doelstellingen niet inperken, tenzij noodzakelijk vanwege wetten en regelgeving of te hoge financiële risico's.

Het moment van instappen (wanneer begin je?), is lastig te bepalen. Eigenlijk is er nooit een goed moment, want het kost altijd geld en dat is er -zeker nu- gewoonweg niet voldoende. Ook heeft iedereen nu zijn of haar ogen gericht op verkoopresultaten en kostenreductie. Maar als je nu niet start, wanneer dan wel?

Succesvolle bedrijven beginnen nu met de ontwikkeling en invoering van de (eigenwijze) strategie van morgen.

Luc Molenaar is associate partner bij ASI Consulting

Zie ook: Alle columns