Cisco overweegt webkantoorsoftware te introduceren via de conferencing-dienst WebEx. Daarmee wil het concurreren met Microsoft Office en Google Apps.

Gisteren ontvouwde Cisco-topman Doug Dennerline de plannen voor de nieuwe dienst, waarmee zakelijke gebruikers documenten kunnen maken en delen via de in 2007 overgenomen WebEx-dienst, zo meldt Reuters.

Apps
Al enkele jaren bestaan er online alternatieven voor Microsofts populaire Office-pakket, zoals Google Apps en producten van Adobe of Zoho, maar deze vinden nog weinig aftrek onder zakelijke klanten. Microsoft verdient jaarlijks 16 miljard dollar aan Office, zodat Cisco hier een gouden kans ziet.

Met nieuwe WebEx-software richt Cisco zich niet alleen op early adopters, maar ook op gewone gebruikers, aldus Dennerline. Klanten kunnen op een soort IM-lijst zien met wie zij in het verleden contact hebben gehad of met wie zij gezamenlijke online bijeenkomsten hebben gehouden.

iPhone
Volgens Dennerline doet WebEx het ook goed op de smartphone: de daartoe benodigde iPhone-app zou al meer dan 150.000 keer zijn gedownload. Cisco is ook met Research In Motion, Nokia en Samsung in gesprek over eventuele samenwerking op mobiel gebied. Dennerline stelt ook een cloud e-maildienst in het vooruitzicht op basis van de vorig jaar overgenomen bedrijven Jabber en PostPath.

Cisco opent dus niet de aanval op cloud computing-aanbieders als Amazon, maar concentreert zich op software-as-a-service (SaaS)-producten. Volgens Dennerline wil het bedrijf ook niet concurreren met Salesforce.com in de verkoop van online bedrijfstoepassingen voor het beheer van sales- en marketingactiviteiten, zoals analisten eerder verwachtten.

Routers
Van leverancier van switches en routers is Cisco in de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot aanbieder van producten als software en video zoals het conferencingsysteem TelePresence en de genoemde WebEx-dienst.

Cisco kocht deze laatste dienst twee jaar geleden voor ruim 3 miljard dollar. Ook TelePresence wordt de komende jaren uitgebreid, als het aan Cisco-ceo John Chambers ligt. Er zou een consumentenversie van het dure systeem in ontwikkeling zijn.