AMSTERDAM - Ook voetballers kunnen werkloos zijn. Maar de kans dat zij via een gewoon uitzendbureau weer als betaalde spits of verdediger aan de slag kunnen is nihil. Vandaar dat Ivar van Dinteren de website www.transfervrijevoetballers.nl bedacht, een marktplaats waar clubs en voetballers elkaar kunnen vinden.

"In het voetbal is het niet anders dan op de gewone arbeidsmarkt. De sponsorgelden lopen terug en clubs kunnen niet meer alle spelers betalen. Het aantal spelers op de markt groeit dus enorm", aldus Van Dinteren, die schat dat er meer dan honderd profvoetballers 'werkzoekend' zijn.

De site, vanaf woensdag voor iedereen toegankelijk, komt voort uit de eigen behoefte van de voetballer die afgelopen jaar op huurbasis voor Telstar in de Jupiler League uitkwam. "Ik ben nu een jaar transfervrij en dacht, er komt wel een club, omdat ik alle wedstrijden heb gespeeld afgelopen jaar. Maar er kwam niet echt iets interessants."

Van der Gun
Er staan nu 26 voetballers op de site die graag weer aan de slag gaan bij een andere club in het betaald voetbal. Onder hen ook oud-FC Utrechtspeler Cedric van der Gun.

Van Dinteren: "Een aantal jongens staat er natuurlijk ook op voor de pr. Ik ken Cedric goed en hij vond het prima om ook een plaatsje op de site te krijgen. Ook al vindt hij waarschijnlijk wel via de normale weg een nieuwe club."

Drie euro
Voor een plaatsje op de site betalen de profs drie euro per maand. Vanaf december kunnen ook amateurvoetballers zich inschrijven. Het doel van Van Dinteren is om zijn collega's te helpen, de reacties van hen en van de spelersvakbond zijn positief.

De voetballer zou ook graag zijn investering van een paar duizend euro terugverdienen. "En zelf sta ik ook nog steeds open voor een club in het betaald voetbal."