AMSTERDAM - Een herstel van de resultaten van Roto Smeets en van de economie zit er naar verwachting pas eind 2010 in. Dat zei bestuursvoorzitter John Caris van de drukkersgroep dinsdag tegen het ANP.

Het bedrijf gaat al jaren gebukt onder de afnemende vraag naar drukwerk. Daarbovenop kwam vorig jaar de economische crisis, waardoor het aantal te drukken folders en tijdschriften in versneld tempo inzakte.

Afname
Bovendien waren bedrijven minder geneigd extra's bij hun drukwerk af te nemen, zoals antwoordkaarten en andere extraatjes bij folders en tijdschriften. "De vraag naar die diensten, voor ons de toetjes op de taart, is in het vierde kwartaal van 2008 helemaal ingestort", aldus de topman.

En veel van de verdwenen vraag komt niet meer terug. Het is daarom alle zeilen bijzetten "en hopen dat de economische omstandigheden niet slechter worden", aldus Caris.

Economie
Door het slechte economische klimaat lijdt het concern dit jaar dan ook operationeel verlies (bedrijfsresultaat). Onder de streep zal het concern nog verder in het rood zakken door een reorganisatielast van 18 miljoen euro.

Om op jaarbasis 25 miljoen euro te besparen verdwijnen er 450 banen bij Roto Smeets. Onder meer de drukkerij in Utrecht moet zijn deuren sluiten.

Toekomst
Caris ziet ook de toekomst na de economische crisis niet rooskleurig in voor de drukkerswereld. De vraag naar drukwerk blijft afnemen en consolidatie is het enige antwoord hierop, zo meent de topman. Roto Smeets zoekt al jaren een strategische (fusie)partner. Zo wilde het bedrijf in 2007 het noodlijdende Quebecor Europe overnemen. Aandeelhouders vonden de prijs echter te hoog.

Vorig jaar probeerde investeringsmaatschappij Hombergh/De Pundert (HHBV) Roto Smeets over te nemen, maar dat mislukte omdat HHBV de financiering niet rond kreeg. De investeerder wil de overname nog steeds doorzetten en zoekt op dit moment naar oplossingen.

Samengang
HHBV vindt een samengang van het Franse Maury, Roto Smeets en Quebecor Europe tot een grote Europese drukkerij een mooi scenario.