HOOFDDORP - De kleine horecaondernemers die schade hebben geleden door het rookverbod, bereiden een schadeclaim tegen de Staat voor van tussen 50 en 100 miljoen euro. Daartoe richten zij op korte termijn een nieuwe stichting op, die de claim indient.

Dat heeft woordvoerder Ton Wurtz van de stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer dinsdag gemeld. De nieuwe stichting Horecaclaim inventariseert hoeveel schade de duizenden kleine Nederlandse horecaondernemers hebben geleden.

"Dat gaat dan om inkomstenderving, maar ook om nodeloze verbouwingen, het inrichten van rookruimtes of het aanschaffen van afzuiginstallaties'', zegt Wurtz.

Kleine ondernemers
Nederland telt tussen achtduizend en negenduizend kleine horecabazen. Van hen hebben zich er nu 1200 aangesloten bij de stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer. Maar Wurtz denkt dat er zich voor de claim nog veel meer zullen melden.

Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde half mei dat het rookverbod voor horecagelegenheden zonder personeel niet goed in de wet staat geformuleerd. Daarom staat de wet volgens het hof geen rookverbod voor horeca zonder personeel toe. Het Openbaar Ministerie kondigde aan in cassatie te gaan tegen deze uitspraak.

Boete
Een andere slepende zaak gaat om het negeren van het rookverbod door café De Kachel in Groningen. Het Openbaar Ministerie eiste vorige week in hoger beroep een boete van 1200 euro en een maand voorwaardelijke sluiting wegens het doorlopend schenden van het verbod. Het gerechtshof doet vrijdag uitspraak.