AMSTERDAM - Bij het rijk zijn meer dan tweehonderd opensource-softwarepakketten in gebruik. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Nederland Open in Verbinding (NOiV), dat staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) dinsdag in ontvangst heeft genomen.

De overheid gebruikt opensource-software, waarbij gebruikers zelf de software kunnen aanpassen, verbeteren of uitbreiden, vooral voor besturingssystemen, databasemanagementsystemen en webservicers. Linux, Apache, MySQL en Firefox worden daarbij steeds vaker verheven tot een van de standaarden.

Het kabinet wil het gebruik van opensource-software bevorderen en heeft daarom het NOiV opgericht. Opensource-software heeft veel voordelen: het is goedkoper, makkelijker aan te passen en de overheid is hierdoor minder afhankelijk van leveranciers.

Vrees
Heemskerk is blij dat het gebruik van opensource-software toeneemt, maar de overheid is er nog lang niet. "Zo kan veel meer open software die nu al in gebruik is bij overheidsorganisaties worden hergebruikt. Dit scheelt de belastingbetaler geld en hierdoor komt met publiek geld ontwikkelde technologie breed beschikbaar." Ook staat de vrees voor hoge kosten voor de overschakeling naar opensource-software nog te veel overheden in de weg, aldus de bewindsman.