AMSTERDAM - De bevolkingskrimp op het platteland zorgt er wel degelijk voor dat gemeenten in financiële problemen komen. Dat zegt de provincie Groningen.

Die reageert daarmee op een vorige week uitgekomen rapport van Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden (COELO), een onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen. Krimpgemeenten zouden financieel geen schade ondervinden, volgens het rapport.

De provincie vindt dat de onderzoekers alleen maar naar het verleden hebben gekeken en te weinig naar de toekomst. Ook zouden de conclusies in het onderzoek op een te smalle basis worden getrokken

Geld
"Om de consequenties van de krimp aan te kunnen pakken is veel meer geld nodig dan de krimpgemeenten en de provincie samen kunnen opbrengen", aldus gedeputeerde Pim de Bruijne op de website van de Provincie. De komende jaren heeft Groningen volgens hem 850 miljoen euro nodig om krimpgevolgen op te vangen.

Het COELO verwerpt (pdf) de verklaring van de provincie op zijn eigen website. Volgens de instantie zijn de verschillen in inkomsten tussen groei- en krimpgemeenten even groot. Het is derhalve weinig zinvol om over "de krimpgemeente" te spreken, aldus het COELO.