AMSTERDAM - De kogel is door de kerk. De hoofdpersoon uit de grootste fraudezaak ooit werd maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 jaar. De 71-jarige Bernard Madoff werd van een alom gerespecteerd zakenman de personificatie van de hebzucht op Wall Street. NUzakelijk zet de feiten op een rijtje.

10 december 2008
Mark en Andrew Madoff ruiken onraad als hun vader zegt de bonussen dat jaar twee maanden eerder uit te betalen dan was gepland. Hoe was dat mogelijk als hun vader de investeerders niet kon betalen?

Vader Madoff geeft toe dat de verzekeringstak van het bedrijf een Ponzi-zwendel is, een soort piramidespel. De aan investeerders beloofde rendementen heeft hij jarenlang betaald met het geld van nieuwe investeerders. Zijn zoons geven de oplichter aan bij de politie van New York.

Madoff blijkt zijn zwendel al sinds de jaren negentig in stand te houden. Het succes wordt verklaard doordat de Amerikaan juist geen enorme rendementen beloofde, maar een stabiel ogende tien procent. Daardoor bleef hij investeerders aan zich binden. Door de kredietcrisis willen steeds meer beleggers hun geld terug. Dan ontstaan de problemen voor de oplichter.

12 december 2008
'Oud-topman Nasdaq beticht van miljardenzwendel' kopt persbureau ANP op basis van berichtgeving in de Amerikaanse zakenkrant the Wall Street Journal. Tot dan toe was Bernard Madoff alleen bekend in financiële kringen.

Al snel is Madoff wereldberoemd. De oplichter en zijn zwendel worden het symbool van de inhaligheid van beleggers die mede verantwoordelijk wordt geacht voor de kredietcrisis.

In de loop van december worden steeds meer slachtoffers van Madoff bekend. Over de hele wereld zijn banken en financiële instellingen in meer of mindere mate gedupeerd door de zwendel. Ook kleine particuliere beleggers die vielen voor de charmes van Madoff en de hoge rendementen zijn hun geld kwijt. 

16 december 2009
Fortis lijkt in Nederland het grootste slachtoffer te zijn van Madoff. Het net genationaliseerde bedrijf verliest naar schatting 1 miljard door de zwendel. Ook verscheidene particuliere beleggers raken veel geld kwijt. Minister Bos noemt Madoff een 'superboef' en een 'superoplichter'.


Bernard Madoff wordt omsingeld door de pers als hij 17 december zijn huis betreedt.

24 december 2008
Een dag voor kerst pleegt een Franse vermogensbeheerder zelfmoord. Hij had 1,5 miljard dollar geïnvesteerd in fondsen van de Amerikaanse oplichter.

12 februari 2009
The New York Times meldt dat de vrouw van Madoff op de dag voor de arrestatie van haar man 15,5 miljoen dollar heeft opgenomen. Eind november nam ze ook al enkele miljoenen op. De geldopnames zouden erop wijzen dat de familie al eerder op de hoogte was.

17 februari 2009
Het bedrijf ModelWorks probeert een slaatje te slaan uit de mediahype rondom Madoff en brengt de pop 'Smash-me Bernie' op de markt. Slachtoffers van de meesterfraudeur kunnen het speeltje met een hamer kapot slaan.

10 maart 2009
Er worden elf aanklachten ingediend tegen Madoff. Hij wordt onder meer verdacht van illegale handel in derivaten, witwassen, valsheid in geschrifte, het bestelen van pensioenfondsen en meineed. De maximale straf die hij hiervoor kan krijgen is 150 jaar.

12 maart 2009
Madoff bekent schuld op alle elf onderdelen van de aanklacht. "Ik heb diepe spijt en schaam mij voor mijn misdaden", zegt Madoff. "Het is mij pijnlijk duidelijk dat ik veel mensen diep heb gekwetst." Hij erkent dat hij het ontvangen geld nooit, zoals beloofd, in aandelen heeft geïnvesteerd. "Het was allemaal een grote leugen", geeft Madoff toe.

Tot dan toe had hij huisarrest in zijn luxe appartement in Upper West Side, maar na zijn bekentenis krijgt Madoff zijn borg terug en wordt hij opnieuw in bewaring gesteld.


Madoff, vlak voor de rechtzaal waar hij schuld zal bekennen.

14 maart 2009
Uit vrijgegeven documenten blijkt dat Madoff eind 2008 voor 22 miljoen dollar aan onroerend goed in zijn bezit had. Waaronder een optrekje van 7 miljoen in Manhattan, een villa van 1 miljoen in Zuid-Frankrijk en een huis van 11 miljoen in Florida.

Daarnaast bezit het echtpaar bijna 10 miljoen aan meubilair en kunst en een luxe jacht van 7 miljoen. De totale waarde van Madoffs bezittingen was 823 miljoen dollar.

20 maart 2009
Madoff wil graag thuis zijn veroordeling op 29 juni afwachten, maar de rechter wijst een verzoek tot vrijlating af.

Jimmy Kimmel laat Koekiemonster in zijn show de Ponzi-zwendel uitleggen

24 juni 2009
De advocaat van meesteroplichter Bernard Madoff bepleit een gevangenisstraf van twaalf jaar voor zijn cliënt. Volgens zijn advocaat is dat genoeg, omdat dat in feite neerkomt op levenslang voor de 71-jarige fraudeur.

27 juni 2009
Ruth Madoff, de vrouw van Bernard Madoff, heeft een overeenkomst getroffen met justitie waarbij ze haar potentiële claim op meer dan 80 miljoen dollar aan bezittingen opgeeft en 2,5 miljoen dollar in contant geld mag houden.

29 juni 2009
Bernard Madoff krijgt de maximale straf voor de oplichtingspraktijken: 150 jaar.

Bernard Madoff: jarenlang hield hij de schijn hoog een van de beste investeerders ter wereld te zijn, maar nu moet hij de laatste jaren van zijn leven slijten als gevangene nummer 61727-054.

Zie ook: dossier Madoff