AMSTERDAM - De Chinese luchtvaartmaatschappij Spring Airlines overweegt om een soort staanplaatsen in te voeren. "Het zijn net barkrukken", verduidelijkt een woordvoerder tegenover staatszender CCTV.

Door een combinatie van veel passagiers en lange wachttijden voor nieuwe vliegtuigen dacht het bedrijf uit Shanghai al langer na over een letterlijke 'airbus'. De luchtvaartmaatschappij overweegt nu om het concept, waarbij passagiers staand worden ondersteund, in te dienen bij de Chinese toezichthouder op de luchtvaart.

"De veiligheidsgordel is het belangrijkste onderdeel", meldt de woordvoerder. "Die zal nog steeds rond het middel worden aangesnoerd."

Duurt lang
Met maar 13 Airbus-toestellen zegt het bedrijf, dat onderdeel is van een groot reisconcern, de toevloed van nieuwe passagiers niet aan te kunnen. "Het maken van nieuwe vliegtuigen duurt erg lang", beklaagt de zegsman zich.

"We hebben al 14 nieuwe straalvliegtuigen besteld, maar sommigen zullen pas volgend jaar worden geleverd." Vliegtuigen leasen is voor de lowbudgetmaatschappij door lange wachttijden en hoge prijzen ook geen optie.

Het 'rechtop zitten' zou kunnen zorgen voor een capaciteitstoename van 40 procent. Daarmee kunnen de kosten per passagier omlaag, evenals de ticketprijzen.