DEN HAAG - Producten van de industrie waren in mei 13 procent goedkoper dan in mei vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag gemeld.

Medio vorig jaar waren de afzetprijzen nog ongeveer 12 procent hoger dan een jaar eerder. Daarna liep de prijsstijging in korte tijd sterk terug. Sinds november 2008 zijn de producten van de industrie goedkoper dan een jaar eerder.

Vooral de afzetprijzen van de aardolieverwerkende industrie waren in mei lager. Deze branche rekende bijna 44 procent minder voor zijn producten. Dat hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie. Ook in de chemische industrie en in de basismetaalindustrie waren de afzetprijzen aanzienlijk lager dan in mei 2008. De producten van deze branches waren respectievelijk 22 en 12 procent goedkoper.

De afzetprijzen van de voedingsmiddelenindustrie waren 7 procent lager en die van de papierindustrie 6 procent. De prijzen gingen omhoog in onder meer de drankenindustrie, de tabaksverwerkende industrie en de bouwmaterialenindustrie.

De afzetprijzen waren in mei ruim 1 procent hoger dan in april. De toename kwam vooral door prijsverhogingen in de aardolie- en chemische industrie.