AMSTERDAM - De Amerikaanse oplichter Bernard Madoff heeft maandag 150 jaar celstraf gekregen.

De 71-jarige Madoff heeft de grootste piramidespel-achtige zwendel van deze tijd op zijn naam geschreven en bekende schuld op elf aanklachten van onder meer fraude en oplichterij. Rechter Denny Chin wilde met het vonnis het signaal geven dat "deze misdaden buitengewoon kwaadaardig waren".

Chin wees ook op de zwakte van Madoffs verdediging. "Er is niet een brief gestuurd als steunbetuiging voor Madoff", aldus de rechter. "Noch van vrienden, noch van familie. Dat is veelzeggend."

Na de veroordeling werd Madoff rechtstreeks naar de gevangenis gestuurd.

Kwelling
De voormalige topman van de Nasdaq-beurs stond er tijdens de zitting op dat de rechter hem de hoogste mogelijke straf zou uitdelen, zo berichtte de Wall Street Journal. "Ik zal de rest van mijn leven met deze pijn, deze kwelling, leven", aldus de zwendelaar.

De ex-belegger richtte zich vlak voor de uitspraak tot zijn slachtoffers. "Het spijt me, hoewel ik weet dat dat u niet meer helpt", tekende de krant op.

De rechter was niet onder de indruk en verweet Madoff dat hij nog steeds zaken achterhoudt voor de onderzoekers die proberen geld terug te krijgen dat Madoffs vele slachtoffers zijn kwijtgeraakt. Dat zegt genoeg, aldus de rechter.

Fortis
Beroemdheden, fondsen, banken, maar ook kleine beleggers zijn het slachtoffer geworden van de zwendel. Nederlandse beleggers zijn voor ongeveer 1,9 miljard euro benadeeld. De meeste schade komt voor rekening van bankverzekeraar Fortis, die zo'n 922 miljoen euro aan de zwendelaar toevertrouwde.

Tot nu toen zijn 1341 gedupeerden opgespoord, die voor een totaalbedrag van 9,4 miljard het schip ingingen. Zelf claimde Madoff ruim 46 miljard euro onder zijn hoede te hebben gehad toen hij zich in november vorig jaar op aandringen van zijn zoons aangaf bij justitie.

Echtgenote
Of de slachtoffers van de zwendel kunnen woren gecompenseerd is nog onduidelijk. Madoffs echtgenote Ruth trof dit weekeinde nog een overeenkomst met justitie waarbij ze haar potentiële claim op meer dan 80 miljoen dollar (57 miljoen euro) aan bezittingen opgeeft en 2,5 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) in contant geld mag houden.